Whippet - standard

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE

SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert I, 6530 THUIN (Belgique)

F.C.I. - Standard č.162b / 24.6.1987 / D

Whippet

PŘEKLAD:                paní Helma Quaritsch-Fricke, pan Dr. Weidmann

CELKOVÝ DOJEM: Vyvážená kombinace osvalení a síly s elegancí a ladností celkových  linií. Stavěn pro rychlost a výkon. Je třeba se vyvarovat jakékoliv podobě přehánění.

CHARAKTERISTIKA: Ideální průvodce. Vysoce přizpůsobivý v domácímu a sportovnímu prostředí.

POVAHA: Přátelský, přítulný, vyrovnaný.

HLAVA A LEBKA: Dlouhá a suchá, plochá mozkovna přechází lehkým stopem k hřbetu nosu, poměrně široká mezi očima, silné a jasně vyznačené čelisti, černý čenich, u modrých psů je povolen namodralý čenich, u játrově zbarvených psů játrový čenich, u bílých nebo strakatých psů je přípustný i "motýlí" čenich.

OČI: Oválné, zářivé, velmi pozorný výraz.

UŠI: Růžicové, malé, tvořené jemnou kůži.

CHRUP: Silné čelisti s dokonalým, pravidelným, nůžkovým skusem, t.zn., že horní řezáky přesahují těsně řezáky spodní a stojí kolmo k čelistem.

KRK: Dlouhý, svalnatý, elegantně klenutý.

HRUDNÍ KONČETINY: plece šikmé a osvalené, lopatky dosahují až k páteři, kde se zřetelně rýsují. Zpředu je průběh mezi lokty a tlapkami přímý a svislý, přední fronta ne příliš široká, zápěstí pevná, lehce pružící, lokty pod trupem dobře postavené.

TRUP: Velice hluboká hruď s dostatečným prostorem pro srdce, hluboký hrudník. Široký dobře vyznačený a pevný hřbet, spíše delší, se zřetelným klenutím beder, ne však s vyhrbením. Bedra vzbuzují dojem mohutnosti a síly. Žebra správně sklenutá a dobře osvalená u nasazení hřbetu.

PÁNEVNÍ KONČETINY: Silná, nahoře široká stehna, dobře zaúhlená kolena, nízko postavená hlezna. V klidu pes zabírá v postoji hodně místa a vykazuje vydatný posun.

TLAPKY: Velmi jasně prokreslené, prsty tlapek jsou od sebe dobře oddělené, dobře klenuté; silné polštářky.

OCAS: Bez praporce. Dlouhý, zužující se. Při pohybu je nesen v lehkém oblouku nahoru, ale nezvedá se nad hřbet.

CHŮZE / POHYB: volný, pánevní končetiny se dostatečně předsunují pod tělem, aby dávaly pohybu záběr. Hrudní končetiny se pohybují v chůzi rovnoběžně nízko nad zemí, dosahují daleko dopředu. Pohyb celkově nemá být toporný ani s vysokou akcí končetin, krátkým, drobivý ani hopkavý.

OSRSTĚNÍ: Jemné, krátké, přiléhavé.

BARVA: Všechny barvy nebo kombinace barev.

VELIKOST: Kohoutková výška psů: 47 - 51 cm, fen: 44 - 47 cm.

VADY: Každá odchylka od výše uvedených bodů musí být posuzována jako vada a její hodnocení má být v přesném poměru se stupněm odchylky.

POZNÁMKA: Psi musí mít dvě očividně normálně vyvinutá a plně v šourku sestouplá varlata.

 

Schváleno generálním zasedáním 23. A 24.června 1987 v Jeruzalému